Geschiedenis Capoeira Angola

Mestre Pastinha
(5 april 1889 – ( 13 november 1981)
Vicente Ferreira Pastinha, of ook wel Mestre Pastinha genoemd is geboren op 5 april 1889 in Salvador, Bahia. Hij is de zoon van José Señor Pastinha, afstammeling van Spanjaarden, en van Raimunda dos Santos, een afrikaan geboren in Santo Amaro da Purificacão.
Hij begint capoeira te leren op 8 jarige leeftijd bij de afrikaan Benedito. Toen hij 12 jaar was ging hij naar de zeevaartschool. Hij stopte hiermee in 1910 en hij begon toen les te geven in capoeira. Om rond te komen werkte hij in “Diario da Bahia” (de krant van Bahia), schilderde met olieverf, werkte als schoenpoetser, stoelenmatter en metselaar.

In 1941 sticht hij het “Sportief centrum van de Capoeira Angola” (CECA) in de wijk Pelourinho in Salvador. In 1964 geeft hij zijn boek ”Capoeira Angola” uit. Kort daarna brengt hij muziek uit met capoeira ritmes en liederen en in 1966 gaat hij naar Afrika, Senegal om Brazilië te vertegenwoordigen op het eerste “Worldwide festival of black arts”. In deze periode lijdt hij al aan problemen met zijn zicht, wat zal verergeren de daarop volgende jaren. Hij is overleden op 13 november 1981 op 92 jarige leeftijd.

Mestre Pastinha wordt beschouwd als de grootste vertegenwoordiger van de “Capoeira Angola” door zijn grondige kennis van de wortels en door zijn liefde en toewijding voor deze kunst.