Capoeira bewegingen

Basis technieken binnen capoeira
Er zijn vele bewegingen om te gebruiken tijdens het spelen van Capoeira. Hoe langer Capoeira gespeeld word en hoe hoger het koord is des te meer bewegingen beheerst worden.

Hier zullen wij een aantal basis bewegingen toelichten die tijdens Capoeira gebruikt worden.

1 Ginga
Ginga betekend letterlijk: heen en weer schommelen.
De Ginga wordt uitgevoerd door je benen om en om vanuit parallelstand naar achter te zetten. Het is de eerste beweging die word aangeleerd. Omdat bij Capoeira de Ginga gebruikt wordt, in tegenstelling tot andere vechtkunsten, lijkt het soms op een dans. De Ginga is de meest belangrijke basis beweging om goed te leren omdat er vanuit de Ginga wordt aangevallen, verdedigt of andere bewegingen worden gemaakt. Na een paar lessen wordt het al makkelijker om de Ginga juist uit te voeren, waardoor veel van het voetwerk tijdens andere bewegingen ook eenvoudiger wordt.

2 Esquivas
Esquiva is ontwijkende en verdedigende beweging. Het is een goede manier om hoge trappen te ontwijken: het betekent ook ‘ontsnapping’. Je buigt één been, strekt het andere. Je gewicht hangt boven je gebogen been en je hand zet je plat op de vloer. Met je andere hand en arm bescherm je je hoofd. Vanuit Esquiva kan er makkelijk een trap worden gemaakt of een andere beweging zoals aú (radslag) of rolé (rol).

3 Meia lua de frente
Meia lua de frente is een sterke capoeira trap welke wordt uitgevoerd aan de voorkant vanuit verschillende openingsbewegingen. De trap heeft zijn naam gekregen doordat er met je been een halve cirkel word ‘getekend’ tijdens de trap.
Het been beweegt in een grote halve cirkel van buiten naar de middellijn. De armen bewegen meestal in de tegenovergestelde richting om de beweging van het been te balanceren. De schop kan in principe beginnen met entrada of zonder enige voorbereiding, van ginga.
+Meia lua presa ( compaço)
+Martelo ( cruzado pulado)
+Armada
+Queixada
+Benção
+Ponteira
+Chapiada de tras ( frente)